Herontwikkeling Dorpshart Zonhoven

Opdracht: Masterplan en ontwerp openbare ruimte dorpshart

Opdrachtgever: Gemeente Zonhoven

Team: Geosted bvba – MTD landschapsarchitecten – R2Livin – Atelier Groenblauw

Ontwerp: 2020

Status: Eerste laureaat wedstrijd

Het masterplan ‘het Roosterbeekpark Zonhoven’ zet vooral in op het weer afleesbaar maken van de historische ontstaansbasis van Zonhoven aan de kruising van de Dorpsstraat en de Roosterbeek. Door het weer openleggen van de beek wordt de samenhang van lint en beekdal hersteld. De beek krijgt binnen de kern vervolgens een nieuwe betekenis als park. Hiermee ontstaat in het hart van Zonhoven, op een plek waar oorspronkelijk de begraafplaats lag bij de kerk, een groene ontmoetingsplek met een natuurlijke sfeer, die naast ecologische en recreatieve waarden, ook een betekenis kan krijgen voor waterretentie en klimaatadaptatie.
Beleving van het beekdal - Ter hoogte van de kruising van het lint en de Roosterbeek, wordt de bebouwing open gebroken, zodat vanaf deze plek het beekdal optimaal beleefbaar wordt. De kruising wordt vorm gegeven als een brug, zodat de nabijheid van het water hier ook werkelijk beleefbaar en zichtbaar wordt. Het hier nieuw te ontwikkelen bouwblok, lijkt een prima lokatie voor een horecavoorziening met terras aan de beek.
Aantrekkelijke plek aan het water  - Het nieuwe Roosterbeekpark verbindt de landschappelijke kwaliteiten van het beekdal met de cultuurhistorische groene kwaliteiten van de voormalige begraafplaats en met eigentijdse duurzame kwaliteiten. Het park vormt in potentie een aantrekkelijke ontmoetings- en verblijfsplek, waar bewoners en bezoekers van Zonhoven verkoeling kunnen vinden tijdens warme zomerdagen en de beek en de natuur kunnen beleven. Door de robuuste beplanting en waterverbinding worden in het park en het heringerichte beekdal tevens belangrijke biologische en ecologische waarden ontwikkeld.
Multifunctioneel plein - Het Roosterbeekpark vormt hiermee een aangename en groene tegenhanger van het Nieuwe Kerkplein, direct zuidelijk van het park. Het plein wordt in belangrijke mate gedefinieerd door de introductie van een nieuw markant dorpshuis. Op het plein is ruimte voor de zondagsmarkt en andere evenementen. Maar het is vooral en voornamelijk een prettige plek om vanaf een terras te genieten van het zicht op de historische kerk en raadhuis en de monumentale bomen in het beekdal of van de passanten in de opnieuw in te richten Dorpsstraat.
Verkeersluw dorpshart - Om de verblijfskwaliteit te garanderen is het van belang de dorpskern verkeersluw te maken. Hiertoe is voorgesteld de rijloper van de Dorpsstraat te versmallen en op te sluiten tussen banden. Vanaf de Dorpsstraat is er een ring rond het plein en Roosterbeekpark geïntroduceerd met één hoofdrijrichting. Aan deze ontsluitingsring liggen de belangrijkste commerciële en parkeervoorzieningen.
Duurzame kernversterking - Een divers programma van wonen, horeca, winkels en voorzieningen draagt bij aan de leefbaarheid in het dorp en beperkt de noodzaak om met de auto voorzieningen buiten het dorp te bezoeken. Aan het nieuwe park en plein wordt een gebouw met infopunt, horeca, handel en appartementen ontwikkeld. In het beekdal wordt met respect voor de beleving en natuurwaarden van de beek een kindvriendelijk en groen woonmilieu ontwikkeld. Deze compacte grondgebonden woningen dichtbij alle voorzieningen en toch in het groen vormen een ideale omgeving voor jonge gezinnen.